Meille koulutuksen laatu ja osallistujien kasvanut ammattitaito ovat tärkeimpiä arvoja. Ultraäänen käyttöä ei opi kirjoista, se vaatii konkreettista opettelua osaavassa ohjauksessa. Tästä syystä pidämme luennot lyhyinä ja fokusoimme koulutuksissa käytännön harjoittelua. Samasta syystä haluamme pitää ryhmäkoot pieninä.
Koulutukset ovat tehokas yhdistelmä ennakko-opiskelua ja käytännön harjoitteita – näin varmistamme, että jokainen saa koulutuksesta parhaan hyödyn.
Tämän sivun alaosassa esimerkkejä koulutuskokonaisuuksista.
Ultraääni on perinteisesti ollut radiologin työväline. Siinä missä radiologi suuntaa yhä enemmän leikekuvantamiseen, on ultraääni vahvistanut asemaansa kliinikoiden tärkeänä työvälineenä.
POCUS-ultraäänen käyttö kliinikon työkaluna onkin ollut kovassa nosteessa länsimaisessa lääketieteessä jo useita vuosia ja me haluamme vahvistaa kliinikoiden ultraääniosaamista myös Suomessa.
Olemme yhdessä Philips Health Caren kanssa tuottaneet koko joukon opetusvideoita, joista on varmasti hyötyä jokaiselle kliinikolle, akuuttilääkäreille aivan erityisesti.
Järjestämme koulutuksia mahdollisuuksien mukaan kaikilla hyvinvointialueilla. Jos haluat kuulla lisää koulutuksista, ota yhteyttä. Oppimateriaaleihin (video/PDF) voit tustua täällä.
Jos teidän hyvinvointialueella on kiinnostusta ultraäänikoulutuksiin, pyydä tarjous tai tilaa koulutus painamalla nappia alta.
Seuraavat koulutukset järjestetään kevään aikana Sono Cruise -koulutusristeilyllä (loppuunmyyty) ja Kouvolassa (enää 1 paikka jäljellä!). Myös Jyväskylän keskussairaalassa järjestetään koulutus toukokuussa, ilmoittautuminen ja tarkemmat tiedot julkaistaan pian.
Koulutuksissa käytämme ennakko-opetusmateriaaleja. Hyödyntämällä ns. flipped classroom -opetusmenetelmää voimme lähiopetuspäivissä keskittyä oleelliseen eli kädestä pitäen ultraäänen käytön opettamiseen. Näin osallistujat saavat parhaan mahdollisen hyödyn koulutuksesta. Opetuksessa hyödynnämme kliinistä kokemustamme ja käsittelemme ultraäänitutkimuksen soveltamista kliiniseen kontekstiin.
Mikään kurssi ei tee kenestäkään huippuosaajaa. Sen sijaan hyvin monella osaamisen tasolla laadukkaasta kurssimuotoisesta koulutuksesta voi olla huomattavaa hyötyä. Hyvä ja kattava toimipaikkakoulutus ei poista kurssista saatavaa hyötyä vaan nämä tulisi nähdä ensisijaisesti toisiaan täydentävinä. Kurssimuotoinen koulutuksen myötä toimipaikassa voidaan siirtää koulutuspanosta enemmän käytännön työssä soveltamiseen ja ohjattuun harjoitteluun.
Tarjoamme koulutuskokonaisuutta työpaikallenne. Konsepti on Suomessa ainutlaatuinen. Sisältö suunnitellaan osallistujien toiveiden mukaisesti. Tuomme teidän tiloihinne kouluttajat, mallit, yhteistyökumppanit ja riittävästi ultraäänilaitteita.
Tällä saavutetaan:
Sisältö (1 päivä):
Tavoite: Koulutuksen jälkeen osallistuja ymmärtää kliinikon tekemän ultraäänitutkimuksen yleisimmät soveltamismahdollisuudet ja tietää perusteet tutkimuksen toteuttamisesta käytännössä. Osallistuja osaa tunnistaa tavallisimmat patologiset ultraäänilöydökset ja tietää milloin löydöksestä tulee konsultoida. Osallistuja ymmärtää vierikaikukuvauksen tuoman lisäarvon anamneesin ja kliinisen tutkimuksen ohella.
Akuuttilääketieteen osaamisperusteiseen erikoistumiseen kuuluu varsin laaja ultraääniosaaminen. Koulutusta voidaan tarjota monella eri tavalla. Toimipaikkakoulutuksena toteutettavan koulutuksen haasteena on usein vuorotyön yhdistäminen koulutusohjelmaan ja siihen liittyen koulutuksen hajanaisuus. Akuuttilääkärille suosittelemmekin neljän päivän kokonaisuutta, jossa opetamme systemaattisesti kaiken vaadittavan sekä suurimman osan täydentävästä ultraääniosaamisesta.
Päivä 1:
Päivä 2:
Päivä 3:
Päivä 4:
Tavoite: Koulutuksen jälkeen osallistuja ymmärtää kliinikon tekemän ultraäänitutkimuksen useimmat soveltamismahdollisuudet. Osallistuja osaa tunnistaa tavallisimmat patologiset ultraäänilöydökset ja tietää milloin löydöksestä tulee konsultoida. Osallistuja ymmärtää vierikaikukuvauksen tuoman lisäarvon anamneesin ja kliinisen tutkimuksen ohella. Osallistuja osaa soveltaa ultraääntä sekä stabiilin päivystyspotilaan että hätätilapotilaan diagnostisessa prosessissa.
Palliatiivisen lääkärin ultraäänitaidon ensisijainen tarkoitus on erotella ne potilaat, jotka on pakko vielä lähettää muualle kuvantamista varten, niistä potilaista, joiden oloa voidaan helpottaa siellä, missä potilaan on muutoin hyvä olla, on se sitten kodinomainen ympäristö tai osasto. Palliatiiviset punktiot kuuluvat oleellisena osana toimintaan.
Sisältö (1pv):
Toimenpiteet:
Tavoite: Koulutuksen käytyään osallistuja osaa suorittaa tavallisimmat palliatiiviset punktiot. Hän tuntee tavallisimmat poikkeavat löydökset ja osaa suhteuttaa ne potilaan kliiniseen kokonaiskuvaan.
Ensihoitolääkärin ultraäänen käytön tavoitteena on löytää potilaan henkeä välittömästi uhkaavat potentiaalisesti hoidettavat tilat. Koska ensihoitolääkärin kohtaamat potilaat ovat lähtökohtaisesti aina hengenvaarassa ja harjoittelu siinä tilanteessa on paitsi hankalaa myös potentiaalisesti haitallista potilaalle. Siksi erityisesti tässä tilanteessa suosittelemme ultraääniprotokollan harjoittelua kurssilla kokonaisen päivän ajan.
Sisältö (2pv)
Tavoite: Koulutuksen käytyään kurssilainen ymmärtää ultraäänen merkityksen kriittisesti sairaan potilaan diagnostiikassa. Hän tuntee tavallisimmat poikkeavat löydökset ja osaa suhteuttaa ne potilaan kliiniseen kuvaan.
Konservatiivinen sairaalapäivystäjä hyötyy shokkipotilaan ultraäänitutkimuksesta (RUSH-protokolla). Sen lisäksi on eduksi, että osaa tehdä muitakin ultraäänitutkimuksia. Konservatiiviselle päivystäjälle suosittelemme RUSH-protokollan lisäksi laajempaa perusosaamista. Kahdessa päivässä aika riittää laajan perusosaamisen lisäksi RUSHin esittelyyn ja opettamiseen. Hyvä vaihtoehto yhden päivän sisällölle on sydämen kohdennettu ultraääni yhdistettynä keuhkojen tutkimiseen.
Sisältö (1pv):
Sisältö (2pv):
Tavoite: Koulutuksen jälkeen osallistuja ymmärtää kliinikon tekemän ultraäänitutkimuksen yleisimmät soveltamismahdollisuudet ja tietää perusteet tutkimuksen toteuttamisesta käytännössä. Osallistuja osaa tunnistaa tavallisimmat patologiset ultraäänilöydökset ja tietää milloin löydöksestä tulee konsultoida. Osallistuja ymmärtää vierikaikukuvauksen tuoman lisäarvon anamneesin ja kliinisen tutkimuksen ohella. Osallistuja osaa soveltaa ultraääntä kriittisesti sairaan tai muun potilaan tutkimuksen osana.
Operatiivinen sairaalapäivystäjä kohtaa epästabiileja potilaita, joiden tutkimisessa shokkipotilaan ultraäänitutkimus (RUSH-protokolla) on eduksi. Kokemuksemme mukaan operatiivinen päivystäjä hyötyy kuitenkin useimmiten enemmän muusta ultraääniosaamisesta kuin hemodynamiikan arvioon keskittyvistä sovelluksista.
Sisältö (1pv):
Toimenpiteet:
Tavoite: Koulutuksen jälkeen osallistuja ymmärtää kliinikon tekemän ultraäänitutkimuksen yleisimmät soveltamismahdollisuudet ja tietää perusteet tutkimuksen toteuttamisesta käytännössä. Osallistuja osaa tunnistaa tavallisimmat patologiset ultraäänilöydökset ja tietää milloin löydöksestä tulee konsultoida. Osallistuja ymmärtää vierikaikukuvauksen tuoman lisäarvon anamneesin ja kliinisen tutkimuksen ohella. Osallistuja osaa soveltaa ultraääntä potilaan kliinisen tutkimuksen osana ja toimenpiteiden apuna.
Ultra Mestarit Oy
Aatintie 9, 40500 Jyväskylä
Puh. 040 518 1331
ossi@ultramestarit.fi
Y-tunnus 2755550-8
Rekisteriseloste