Vierikaikukuvantaminen on erinomainen diagnostinen työkalu henkeä uhkaavien sydämeen ja hemodyna miikkaan vaikuttavien tilojen toteamisessa. Useassa sairaudessa perinteiset katselemalla, kuuntelemalla ja tunnustelemalla saatavat statuslöydökset puuttuvat tai ovat liian epäluotettavia diagnoosin tekemiseen. EKG on oleellinen osa monien sydänpatologioiden tunnistamisessa, mutta löydökset voivat toisinaan olla kriitti sesti sairaallakin potilaalla epäspesifisiä. Thorax-natiivikuva antaa hyvin niukasti tietoa sydämen rakenteesta ja toiminnasta. (Ma ym. 2014)
Sydämen FATE-tutkimus (focus assessed transthoracic echocardiography) on tanskalaisten akuuttilääkärei den päivystysympäristöön kehittämä sydämen kaikututkimusprotokolla hemodynaamisesti epästabiilien po tilaiden arvioimiseen. Jensenin ym. (2004) alkuperäisen 233 potilasta käsittäneen tutkimuksen mukaan FATE tutkimus:
- ei antanut merkittävää lisätietoa 2,6 % tapauksista
- tuki käytettävissä olevaa tietoa 35,6 % tapauksista
- antoi lisätietoa 37,3 % tapauksista
- antoi ratkaisevaa lisätietoa 24,5 % tapauksista
FATE-tutkimuksella voidaan nopeasti arvioida potilaan kardiovaskulaarista tilaa. Se toimii hyvänä kliinisen arvion ja hoidon seurannan tukena muun muassa verenkiertovajaus-, hypovolemia-, sepsis- ja keuhkopöhö tilanteissa. Näissä tilanteissa on usein epäselvää, onko ongelma esitäytössä, jälkikuormassa, sydämen supis tumisvireydessä, komplianssissa vai relaksaatiossa (Pajula 2008). FATE on ensisijaisesti kvalitatiivinen tutki mus, mutta sen puitteissa on myös mahdollista mitata keskeisimpiä sydämen toimintaa kuvaavia paramet reja. Oleellista on siis sydämen toiminnan silmämääräinen arviointi, koska tavoitteena on havaita vain akuut tihoidon kannalta merkittävät patologiat. FATE on melko helposti opittavissa verrattuna kardiologiseen kai kututkimukseen, mutta patologioiden tunnistaminen tai poissulkeminen vaatii kokemusta normaalien löy dösten tunnistamisessa. FATE-tutkimusta suorittavan kliinikon onkin tärkeä tietää, milloin tarvitaan perus teellisempaa sydämen kaikukuvausta (Rossinen 2016).
FATE-protokollan tavoitteet ovat (Jensen ym. 2004):
- Sulkea pois ilmeiset patologiset löydökset.
- Arvioida sydämen lokeroiden kokoa ja seinämäpaksuuksia.
- Arvioida sydämen supistumiskykyä.
- Kuvantaa pleuratila molemmista kyljistä.
- Tulkita löydöksiä suhteessa potilaan kliiniseen tilaan.