Mallipotilaille

Mallipotilaaksi ultraäänikoulutukseen

Koulutuksessa harjoittelemme tekemään ultraäänitutkimuksia. Mallipotilaan rooli koulutuksessa on toimia harjoittelun tukipilarina. Lääkärit harjoittelevat miten tutkimus tehdään, mistä eri elimet löytyvät, ja miltä näyttää normaali terve ihminen. Tässä on vastauksia tavallisimpiin kysymyksiin mallina toimimisesta.

Mitä tutkitaan? Tutkimuskohteet vaihtelevat koulutuksesta toiseen. Lähes aina katsotaan alaraajojen laskimoita nivustaipeesta alaspäin, useimmiten myös vatsaa. Toisinaan ohjelmassa on sydämen ja rintakehän tutkimista.

Mitä minä voin oppia mallipotilaana? Osallistujat pääsevät kuulemaan myös luennot ja oppivat itsekin miksi ja miten erilaisia ultraäänitutkimuksia tehdään. Tarjolla on siis mielenkiintoinen ja opettavainen päivä.

Ketä koulutuksessa on läsnä? Koulutettavat ovat terveydenhuollon ammattilaisia, pääasiallisesti lääkäreitä. Lisäksi paikalla ovat mallipotilaat ja usein 1-2 lääketeollisuuden tai laitetoimittajan edustajaa. Ryhmän koko vaihtelee n. 10 hengestä reiluun 20 henkeen.

Miten paljon pitää riisua? Alaraajalaskimoita tutkittaessa pitkät housut tulee riisua, pikkuhousut pidetään jalassa. Vatsan tutkimukset tehdään siten, että housunkaulusta lasketaan vähän alaspäin ja paita nostetaan kainaloihin tai liivien päälle. Sydäntä tutkitaan yläosattomissa. Koulutuksen kohdalta löydät maininnan tuleeko yläosattomuuteen varautua.

Pistetäänkö minua neulalla? Sinua ei pistetä neulalla. Toimenpideharjoittelu tehdään erilaisilla muovi- tms malleilla.

Minkälaisilla vaatteilla tulee varautua? Tutkimuksissa käytetään vesiliukoista geeliä. Vaikka vaatteet pyritäänkin suojaamaan, niihin tahtoo silti tulla vähän tahroja. Tahrat lähtevät hyvin pesussa, muttei kannata silti kovin herkkiä tekstiileitä valita. Lisäksi jotkut koulutustilat ovat vähän viileitä ja voi olla hyvä
ajatus ottaa mukaan esimerkiksi froteepyyhe tai torkkupeitto, jota voi käyttää lämmikkeenä.

Minulla on sairaus X, kelpaanko malliksi? Mallipotilaalla ei ole erityisen suuria vaatimuksia. Mallin tulee olla täysi-ikäinen. Ultraäänen teknisten rajoitteiden vuoksi hyvin merkittävä ylipaino (painoindeksi yli 40) on este osallistua. Raskaus ei ole este osallistumiselle. Leikkaukset tai poikkeavat rakenteet eivät useimmiten ole este mutta toivoisin sinun mainitsevan niistä etukäteen etukäteen. Tärkeintä on avoin mieli.

Minulla on kipua paikassa Y ja haluaisin ultraäänitutkimukseen. Voinko osallistua mallina? Koulutuksen tavoite ei ole etsiä Sinulta sairautta. Koulutukseen osallistuminen ei korvaa lääkärin määräämää tavallista ultraäänitutkimusta. Sairauden pelko ei ole este osallistua koulutukseen mutta se on huono syy osallistua.

Mitä jos minulta löytyy poikkeava löydös? Jos sinulta kuitenkin löytyy poikkeava löydös, kouluttajalääkärimme selittävät löydöksen sinulle ja opastavat sinut oikeaan suuntaan jatkotutkimuksiin.

Haluatko nähdä miltä tutkimus näyttää? Nettisivuiltamme https://ultramestarit.fi/tutoriaalit löydät koulutusvideoitamme ja näet mitä koulutuksessa on odotettavissa.