ULTRABLOGI

asiaa ultraäänikuvauksesta

Olemme koonneet ultraääneen liittyviä tieteellisiä julkaisuja omalle alasivulleen, tältä sivulta löydät meidän asiantuntijoidemme näkemyksiä ultraäänen käyttöön ja hyödyntämiseen liittyvissä asioissa.

Alla kunkin kirjoituksen avaussanat, joiden alta pääsee lukemaan kirjoituksen kokonaisuudessaan. Jokaisen kirjoituksen perässä on myös kommentointialue; jos mieleesi tulee mitä tahansa ultraäänikuvaukseen liittyvää kysyttävää tai haluat julkituoda oman näkemyksesi ko. asiaan, anna palaa!

1.

Kokemuksia Critical Ultrasound -koulutuksesta

Kaikessa lääketieteellisessä toiminnassa – ja usein muussakin – on ajoittain syytä pysähtyä keskeisen kysymyksen äärelle: Miksi teen sitä mitä teen? Tämä kysymys oli vahvasti läsnä Lääketieteellisen Ultraääniseuran järjestämässä Critical Ultrasound -koulutuksessa, jossa puhumassa oli teeman pitkän linjan pioneeri ja keuhkon ultraäänitutkimuksen lanseerannut professori Daniel Lichtenstein. Täsmällisemmin omalta osaltani kysymyksen voisi esittää: Tarvitaanko sydämen ultraääntä hengitys- tai verenkiertovajauksen tutkimisessa?

2.

Kannattaako laskimotukoksen ultraääntä opettaa yleislääkärille?

Lyhyesti ja ytimekkäästi: Kyllä kannattaa. Sen avulla voidaan vähentää sairaalalähetteitä sekä säästää resursseja. Tätä väitettä tukeva tutkimusnäyttö aiheesta lisääntyy pikkuhiljaa. Omissa vertaisarvioiduissa tutkimusjulkaisuissamme tutkimme tätä asiaa. 

3.

UUTTA: Ultra Road Show -koulutuskiertue

Kliinikon tekemä ultraäänitutkimus on monin paikoin tunnustettu erittäin hyväksi työkaluksi niin diagnostiikan, toimenpiteiden kuin seurannankin apuvälineenä. Sen opetus lääkärin peruskoulutuksessa on kuitenkin edelleen varsin niukkaa.

4.

POCUS – mitä etuja se tarjoaa?

POCUS hyödyttää potilaita monella tavalla. Sen käyttäminen osana diagnostista prosessia tarkentaa diagnostiikkaa ja nopeuttaa diagnoosiin pääsyä (1–3). Päivystyspotilaan pitkittyneen läpimenoajan on osoitettu liittyvän lisääntyneeseen ruuhkautumiseen, kuolleisuuteen ja sairauden pitkittymiseen, pitkittyneeseen sairaalahoidon kestoon sekä lisääntyneeseen henkilökunnan kuormitukseen (4,5). POCUS käytön on näytetty lyhentävän potilaan läpimenoaikaa päivystyksessä (6–8). Avoterveydenhuollossa käytettynä POCUS:n avulla voidaan vähentää osa sairaala(päivystys)lähetteistä ja siten säästää kustannuksia (9,10). Tutkimusnäyttöä vastaavista hyödyistä myös vuodeosasto-olosuhteissa on alkanut tulla (11). Tavanomainen pelko kuvantamisyksikössä on, että lisääntyvä POCUS käyttö lisäisi varmistustutkimusten määrää. Usein näin onkin aivan alkuvaiheissa, mutta kokemuksemme mukaan lisääntyvä POCUS osaaminen alkaa nopeaan tahtiin vähentämään muun kuvantamisen tarvetta ja mikäli jatkokuvantamista tarvitaan, POCUS pohjalta päästään suoraan kuvaamaan lopullisen diagnoosin antava kuvaus. Tämä havainto on saanut vahvistusta myös julkaistusta tutkimuksesta (12).

5.

Mitä on POCUS?

POCUS tulee sanoista Point-of-care ultrasound. Se on kansainvälisessä kirjallisuudessa eniten käytetty termi kuvaamaan kliinikon tekemää ultraäänitutkimusta. Paras suomenkielinen vastine on vierikaikukuvaus. Synonyymeina on käytetty orientoiva tai fokusoitu kaikukuvaus, bedside ultraääni sekä akuutti kaikukuvaus. POCUS:ssa kysymyksen asettelu on yleensä dikotominen kyllä/ei: Onko potilaalla sappikivet vai ei? Tutkimustulos tulee aina suhteuttaa kliiniseen tilanteeseen. Ajoittain se riittää ainoaksi kuvantamiseksi, toisinaan tarvitaan muuta kuvantamista lisäksi.

osallistu keskusteluun – kommentoi kirjoituksia!